Natuurlijk Afkalven

Succesvolle natuurlijke afkalvingen bij Gerrit-Jan Keijl

“Het doel is het behouden van het ras en meedraaien in de top”. De 75 jarige Gerrit-Jan Keijl uit Biddinghuizen heeft ongeveer twintig Verbeterd Roodbont dieren en werkt actief aan meer natuurlijke geboortes. “De samenleving accepteert niet langer dat de dieren door een keizersnede worden geboren. En terecht.” Gerrit-Jan werkt al jaren toe naar meer natuurlijke geboortes vanwege verschillende redenen. “Het is beter voor het welzijn van de dieren maar ook voor het rendement. Je kan bij een keizersnede al de eerste paar honderd euro wegstrepen. Het rendement ligt dan al veel lager. Maar ik vind ook dat die routinematige keizersnede gewoon niet kan.”

Gerrit-Jan gebruikt dieren met ruime bekkens en fokt met stieren die in het project Natuurlijk Luxe zijn geselecteerd. Hij spoelt de embryo’s van zijn moederdier met een ruim bekken en plaatst deze terug in draagmoederdieren. “Op die manier kun je snel toewerken naar meer natuurlijke geboortes”. Onlangs vond op het bedrijf van Gerrit-Jan natuurlijke geboortes plaats. “Het ene kalf was 55 kilo dat van een ruime koe af kwam. Het andere kalf was ruim 45 kilo. Prachtige dieren en ze kwamen er op een normale wijze af.”

De twee natuurlijk geboortes, bieden goede hoop voor de toekomst. Gerrit-Jan denkt dat over 20 jaar, het percentage natuurlijk geboortes kan stijgen tot 50 procent. “Mits stamboekleden en fokkers mee willen werken. We moeten allemaal onze schouders er onder zetten, bekkens meten en de meest ruime dieren selecteren.” Dat hoeft niet ten koste te gaan van het uiterlijk van de koe en de kilo’s. “Mijn ruime koe voldoet aan alle kenmerken van het ras; heeft de kilo’s en het karkas en kan ook natuurlijk afkalven. Dat is uniek en daar moeten we op gaan inzetten.” Fokken op natuurlijk afkalven, gaat dus niet ten koste van de vleeskwaliteit, volgens Gerrit-Jan. “Ach, welnee, natuurlijk afkalven beïnvloedt de kwaliteit van het vlees niet en de hoeveelheid vlees niet.”


Theo van de Burg, fokker Verbeterd Roodbont

"Dat de keizersnede niet ideaal is, daar zijn we het over eens. Maar, wanneer we over honderd jaar terug kijken, dan zijn onze dieren een prachtig voorbeeld van boerencultuur. De kalveren gaan na de geboorte bij de moeder in het stro en in het weiland. Dat zie je nergens meer.

Het vlees van onze dieren is ook uitermate goed en geliefd bij slagers en keurslagers. Dat moeten we niet zomaar weggooien met een verbod. Ik denk wel dat we richting natuurlijk afkalven moeten gaan fokken vanwege de onrust die de laatste jaren ontstaan is. Dat zal tijd nodig hebben, want nieuwe eigenschappen voeg je niet zomaar toe aan een dier. Ik hoop daarom dat de politiek ons die tijd geeft; dat ze niet meegevoerd wordt in maatschappelijke hypes. Wanneer we gaan fokken richting natuurlijk afkalven, kan de bespiering verminderen. Maar ik blijf doorfokken zolang het rendement op peil blijft en omdat ik de toekomst van de landbouw positief zie. Ik denk dat de vraag naar ons kwalitatief goede vlees blijft en misschien wel groeit."


Millo van Schaijk, fokker Belgisch Witblauw 

"Fokken richting natuurlijk afkalven voelt een beetje dubbel. Wij, als fokkers, hebben de afgelopen jaren gefokt naar hoe de dieren nu zijn. Nu gaan we weer terug fokken naar een ruimer bekken. Dat zal tijd kosten, want wat we in dertig jaar hebben bereikt, is er niet in 3 jaar weer uit. Ik hoop dat we hier wel de tijd voor krijgen. We zullen in het begin ook een stukje bespiering moeten inleveren maar ik ga er van uit dat dit weer terugkomt. Ook kan het zo zijn dat de kans op sterfte van het kalf of het moederdier, hoger is.

Andere economische gevolgen voorzie ik zo snel niet. Ik verwacht dat de dieren bij het slachthuis net zo veel opleveren als voorheen. Misschien lopen de voerkosten iets op. Wat betreft de maatschappelijke onrust? Ik denk dat we iemand nodig hebben die goed met de media overweg kan. Eerlijk gezegd denk ik dat we zo iemand momenteel niet hebben in de landbouwsector. Het is belangrijk dat we als fokkers een vuist maken en dat we dit samen doen. Daarom vind ik het belangrijk dat de stamboeken in projecten over natuurlijk afkalven betrokken zijn."

Opgeven voor het meten van de bekkens?

Wilt u de bekkens van uw dieren laten meten? Stuur dan een e-mail met uw naam en adresgegevens naar dit email adres.

U kunt ook contact opnemen met het praktijknetwerk door te bellen naar het nummer 070–318 44 44.


 

Bovenstaand plaatje laat de Rice Pelvimeter zien. Met dit instrument worden de bekkens van de dieren gemeten door een ervaren persoon.